Τηλεφωνικές παραγγελίες 210 816 9999
Δευ - Παρ: 08:30 - 16:30
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.00
Για τα 2 πρώτα κιλά, Εντός Αττικής

Βαλβίδα θερμοκρασίας περονοφόρου: Σε τι χρησιμεύει και κάθε πότε θέλει άλλαγμα

Στον κόσμο της βιομηχανίας, η αποτελεσματική λειτουργία των περονοφόρων είναι ένα αρκετά κρίσιμο κομμάτι. Κάθε μέρος ενός κινητήρα, από την μικρότερη βίδα μέχρι το πιο σύνθετο σύστημα, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία και την απόδοση του οχήματος.

Μεταξύ αυτών, η βαλβίδα θερμοκρασίας ενός περονοφόρου, ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του συστήματος ψύξης του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Είναι αυτό που εξασφαλίζει τη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας του οχήματος. Διότι, η θερμοκρασία, είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που μπορούν να  επηρεάσουν την λειτουργία μιας μηχανής.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πιο αναλυτικά τη σημασία της, τις συνέπειες της φθοράς ή της δυσλειτουργίας της, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για τη διατήρησή της σε καλή κατάσταση και την αντικατάστασή της όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. 

Η βαλβίδα αυτή, συνήθως τοποθετείται στο κεφάλι του κινητήρα. Λειτουργεί ως ένα είδος εγκεφάλου και η δουλειά της είναι να ελέγχει τη ροή του ψυκτικού υγρού, με σκοπό την ψύξη του. Ανοίγει ή κλείνει ανάλογα με τη θερμοκρασία του κινητήρα, διαχέει τη θερμότητα μακριά από αυτόν και επιτρέπει την κατάλληλη ροή του ψυκτικού υγρού, ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία σε ένα επίπεδο που είναι ασφαλές για τα εσωτερικά του εξαρτήματα.

Η φθορά ή η δυσλειτουργία αυτής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Για παράδειγμα μια ενδεχόμενη υπερθέρμανση και κατά συνέπεια ζημιά στον κινητήρα και απώλεια απόδοσης. Ή από την άλλη, μια πολύ χαμηλή θερμοκρασία, που ο κινητήρας μπορεί να μην φτάσει ποτέ στην κατάλληλη κατάσταση λειτουργίας του, προκαλώντας φθορές στα εσωτερικά του μέρη.

Πότε είναι απαραίτητη η αντικατάσταση:

Όσον αφορά, για το πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή που χρειάζεται να αλλαχτεί μια βαλβίδα θερμοκρασίας περονοφόρου, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ο κύριος παράγοντας είναι η συντήρηση του κινητήρα. Οι κατασκευαστές μηχανών συνήθως δίνουν οδηγίες για το πότε πρέπει να γίνει αντικατάσταση αυτής  με βάση τον αριθμό των χιλιομέτρων που έχουν διανυθεί ή τον χρόνο λειτουργίας του κινητήρα.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής μιας βαλβίδας θερμοκρασίας περονοφόρου περιλαμβάνουν την ποιότητα του ψυκτικού υγρού που χρησιμοποιείται και τις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα.

Η ποιότητα του ψυκτικού υγρού που χρησιμοποιείται είναι αρκετά άξια σημασίας. Ένα ψυκτικό υγρό υψηλής ποιότητας θα βοηθήσει στη διατήρηση της βαλβίδας θερμοκρασίας και άλλων μερών του συστήματος ψύξης σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ορισμένα ψυκτικά υγρά έχουν προδιαγραφές για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους και μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα το σύστημα ψύξης συνολικά. Καλό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματός σας για το ποιο ψυκτικό υγρό είναι καλό να έχετε και πότε να το αντικαθιστάτε. 

Επιπλέον, έχετε κατά νου ότι η φυσιολογική φθορά είναι μονόδρομος, λόγω της καθημερινής χρήσης της μηχανής. Όταν δε οι συνθήκες είναι και πιο έντονες, τότε ένας λόγος παραπάνω. Με την πάροδο του χρόνου και των χιλιομέτρων, τα εξαρτήματα του κινητήρα υπόκεινται σε φθορά λόγω της θερμοκρασίας και της πίεσης που υφίστανται.  

Η σημασία της πρόληψης:

Αυτό που θα σας σύστηνα, είναι να ελέγχετε την κατάσταση της βαλβίδας κατά την εκτέλεση της συντήρησης του κινητήρα και να την αντικαθιστάτε αν υπάρχουν οποιαδήποτε σημάδια φθοράς ή δυσλειτουργίας.

Μια συχνή ένδειξη προβλήματος με τη βαλβίδα θερμοκρασίας περονοφόρου είναι η διαρροή ψυκτικού υγρού. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε διαρροή κοντά στη βαλβίδα ή αν παρατηρήσετε ότι η βαλβίδα δεν λειτουργεί σωστά και δεν ρυθμίζει σωστά τη θερμοκρασία, τότε ίσως χρειάζεται να γίνει αντικατάσταση.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί, ότι η αντικατάσταση της βαλβίδας θερμοκρασίας περονοφόρου θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό ή σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Η αντικατάσταση αυτή περιλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση του συστήματος ψύξης και την τοποθέτηση της νέας βαλβίδας με ακρίβεια, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του συστήματος.

Να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε τη βαλβίδα θερμοκρασίας σε καλή κατάσταση. Εφαρμόζοντας κανονικά το πρόγραμμα συντήρησης του κινητήρα, που περιλαμβάνει τον έλεγχο του ψυκτικού συστήματος και των συνδεδεμένων μερών όπως η βαλβίδα, μπορείτε να αποφύγετε πολλά προβλήματα πριν καν αρχίσουν.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε, ότι η βαλβίδα θερμοκρασίας περονοφόρου είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του συστήματος ψύξης ενός κινητήρα, το οποίο διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και τη μακροζωία του. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται κάποια απαραίτητα μέτρα όπως είδαμε παραπάνω. Να είστε προσεκτικοί για τυχόν ενδείξεις που μπορεί να παρατηρήσετε κατά την καθημερινή χρήση και να μην αμελείτε την πρόληψη και την τακτική συντήρηση. Αυτό θα σας εξασφαλίσει περισσότερες πιθανότητες να διατηρηθεί η βαλβίδα σε καλή κατάσταση για περισσότερο χρονικό διάστημα. Η άμεση αντικατάσταση σε περίπτωση φθοράς είναι απαραίτητη για την ασφαλή λειτουργία του κινητήρα.

To the main pageNext article