Τηλεφωνικές παραγγελίες 210 816 9999
Δευ - Παρ: 08:30 - 16:30
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.00
Για τα 2 πρώτα κιλά, Εντός Αττικής

Πώς να διακρίνετε τα σημάδια φθοράς στα ελαστικά περονοφόρων-ανυψωτικών

Τα περονοφόρα ανυψωτικά, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος σε αρκετούς κλάδους, στα βιομηχανικά και εργασιακά περιβάλλοντα, χάρη στην ευελιξία και την αποτελεσματικότητά τους. Είναι απαραίτητα για τη μεταφορά βαρέων φορτίων με ταχύτητα και απόδοση, την ανύψωση υλικών σε ψηλά μέρη και την ομαλή εκτέλεση εργασιών.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται για την μετακίνηση και την αποθήκευση εμπορευμάτων σε ράφια, για τη μεταφορά φορτίων σε καταστήματα, αποθήκες και λοιπούς εμπορικούς χώρους, όπως και για τη μεταφορά εργαζομένων σε ύψη, παραδείγματος χάριν, κατά την κατασκευή κτιρίων.

Χάρη στην χρήση τους επιτυγχάνεται αύξηση της παραγωγικότητας στον εργασιακό χώρο. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα τους όμως, είναι η αύξηση της ασφάλειας, καθώς ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με τη χειροκίνητη ανύψωση βαρέων αντικειμένων και τις εργασίες σε ύψος. Έτσι, μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Είναι λοιπόν, ένα ζωτικό εργαλείο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, με την κατάλληλη εκπαίδευση και αν φροντιστεί καταλλήλως. Ωστόσο, η ασφαλής λειτουργία των περονοφόρων ανυψωτικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση των ελαστικών τους.

Τα ελαστικά είναι το σημείο επαφής του ανυψωτικού με το έδαφος. Επομένως, είναι υπεύθυνα για την ασφαλή και αποτελεσματική κίνηση του μηχανήματος. Η φθορά των ελαστικών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσφυση, άρα και σταθερότητα του οχήματος, σε απώλεια ελέγχου, ακόμη και σε ατυχήματα.

Γι' αυτό, η επαναλαμβανόμενη επιθεώρηση και η αρμόζουσα συντήρησή τους είναι ουσιώδης για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της απόδοσης του μηχανήματος.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύουμε τα σημάδια φθοράς στα ελαστικά περονοφόρων ανυψωτικών πριν να είναι πολύ αργά. 

Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση και επομένως τη διασφάλιση μιας ομαλής και ασφαλής λειτουργίας τους. 

1. Εξέταση του πέλματος

Το πέλμα του ελαστικού αποτελεί το σημείο επαφής με το έδαφος και, συνεπώς, είναι εκτεθειμένο σε μεγάλη φθορά. Αν παρατηρήσετε ανομοιότητες στο πέλμα όπως κοψίματα, φθορά σε μόνο ένα μέρος ή ανισότητες στο βάθος του, είναι πιθανό να απαιτείται αντικατάσταση.

2. Εξέταση των πλευρικών τοιχωμάτων

Τα πλευρικά τοιχώματα του ελαστικού είναι υπεύθυνα για την προστασία του από την πλευρική φθορά και τις πιθανές συγκρούσεις. Αν παρατηρήσετε κοψίματα, τρύπες ή άλλες ενδείξεις φθοράς, τότε ίσως χρειάζεται να επέμβετε. 

3. Πρόσθετες εξωτερικές ζημιές

Ελέγξτε για οποιεσδήποτε πρόσθετες ζημιές στο ελαστικό, όπως για παράδειγμα, ογκώδεις ρωγμές ή κοψίματα που δεν βρίσκονται στο πέλμα ή στα πλευρικά τοιχώματα. Αυτού του είδους οι ζημιές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια του ελαστικού.

4. Εξέταση του σχήματος 

 Ελέγξτε το σχήμα του ελαστικού για οποιαδήποτε ανομοιομορφία. Αν παρατηρήσετε μη συμμετρικές αλλαγές στο σχήμα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη φθοράς ή ακόμα και ενδείξεις προβλημάτων στην ευθυγράμμιση του ανυψωτικού. 


5. Έλεγχος της πίεσης του αέρα

Η ανεπαρκής πίεση του αέρα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά του ελαστικού. Ελέγξτε την πίεση του αέρα τακτικά, χρησιμοποιώντας ένα πιεσόμετρο, και βεβαιωθείτε ότι η πίεση είναι εντός των προδιαγραφών που ορίζει ο κατασκευαστής του ανυψωτικού. Η ελλιπής πίεση του αέρα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή επαφή με το έδαφος, μειώνοντας την απόδοση και αυξάνοντας τον κίνδυνο φθοράς.

6. Έλεγχος του ισοζυγισμού

Ο ισοζυγισμός των ελαστικών είναι σημαντικός για την αποφυγή μη ομοιόμορφης φθοράς. Αν παρατηρήσετε μη ομοιόμορφη φθορά στο ελαστικό, αυτό ίσως να είναι ένδειξη ότι ο ισοζυγισμός δεν είναι σωστός και πρέπει να διορθωθεί.

Η αξία των ειδικών

Αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διαχείρισης της φθοράς στα ελαστικά των περονοφόρων ανυψωτικών, είναι η επαγγελματική επιθεώρηση. Οι ειδικοί μπορούν να αξιολογήσουν την κατάσταση των ελαστικών με πιο λεπτομερή και εξειδικευμένο τρόπο, προσδιορίζοντας πιθανές φθορές που μπορεί να έχουν παραμεληθεί.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε, ότι καθώς τα ελαστικά αποτελούν ένα ουσιαστικό μέρος της ασφάλειας και της απόδοσης των περονοφόρων ανυψωτικών, η παρατήρηση και η διαχείριση της φθοράς τους είναι θέμα κρίσιμης σημασίας. Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες και πρακτικές, μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση, την ασφάλεια και την αντοχή των ελαστικών περονοφόρων ανυψωτικών, προστατεύοντας τα μηχάνηματά σας και φυσικά το προσωπικό σας.

Η άμεση δράση είναι εξίσου σημαντική. Η αντικατάσταση ή η επισκευή των φθαρμένων ελαστικών είναι απαραίτητη να γίνεται σε έγκαιρο χρόνο. Εκτός από αυτό, το να επενδύετε στη συνεχή εκπαίδευση και επίγνωση του προσωπικού σας, εκπαιδεύοντας τους χειριστές για την αναγνώριση των σημαδιών φθοράς και την αντίδραση τους σε αυτά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. 

To the main pageNext article